Volleyball

En av de utrolig mange forskjellige idretts grenene som har blitt enormt populært verden over er volleyball, her er det igjen mange forskjellige varianter av ballspillet. Variasjonene er som regel lokale varianter av forskjellige slag som da er tilpasset akkurat de lokale forholdene. Det er den vanlige volleyballen som er mest utbredt i dag, men varianten strand volleyball har også blitt en stor og populær variant også her i landet.

Historien bak volleyball

Det hele startet opp i Amerika på slutten av 1890 tallet av gym læreren William G Morgan, han så behovet blant studentene at de trengte å bevege seg mere og lagde så dette spillet. Spillet var en blanding av basketball, håndball og tennis og han tok litt av regelverket i fra alle disse variantene og satte opp sitt eget regelverk for volleyballen. Han var da gym læreren ved colleget som var under YMCA sitt styre i Holyoke i Massachusets. De hadde flere skoler spredt rundt omkring i Amerika på den tiden og snart spredte spillet seg videre til de andre skolene i YMCA sitt regi. Det tok heller ikke så lang tid før de vanlige skolene tok opp denne formen for ballspill også og det ble snart satt opp kamper mellom de forskjellige skolene.

Regler

Regelverket har endret seg noe opp igjennom årene men hovedreglene er ganske like den dag i dag. Ballen var også større og tyngre i starten, dette problemet så Morgan da de minste spilte. Han tok ta grep og fikk lagd en mindre og lettere ball som egnet seg godt for alle alderstrinn. Netthøyden var også noe varierende, men hovedregelen i starten var at nettet skulle rage 1,87 til 1,98 over bakken. Denne regelen har også blitt endret og er i dag varierende når det gjelder de forskjellige aldersgruppene som spiller. I de første årene spillet ble spilt var det bare innen de Amerikanske skolene, det tok omtrent fem år før volleyballen kom til Canada som det første landet utenfor Amerika.

Regler

Organisasjon

Dette ble starten på volleyballens spredning rundt omkring i verden, det var da jo syd, mellom og nord Amerika som var de som spredte spillet godt rundt først. Over til Europa kom volleyballen under den første verdenskrigen, det var de Amerikanske soldatene som drev og spilte i fritiden som førte til at lokale folk også startet opp med det samme spillet.

Det Amerikanske militære sørget for at omtrent 16 000 volleyballer ble sendt over til disse soldatene som tjenestegjorde rundt omkring i Europa for å holde formen og motivasjonen for dem oppe. Da spillet hadde spredt seg rundt omkring i Europa så man behovet for å organisere det hele og det ble startet opp Federation Internationale de Volleyball i 1947. Men over i Amerika hadde allerede i 1928 sin egen volleyball organisasjon som da het USA Volleyball States Volleyball Assosiasjin, i dag har de forkortet navnet til bare USA Volleyball. Volleyballen som idrettsgren vokste hele tiden og dette medførte til at man tok spillet inn under OL programmet i 1964, her var det både kvinner og menn som fikk delta.