Unionsmaraton

Jeg har ikke vært med på veldig mange løp, men noen har det da blitt. Jeg vil nok si at Unionsmaraton på Rømskog, er noe av det flotteste jeg har vært med på. Rømskog ligger vakkert til helt nord i Østfold, i øst grenser kommunen til Sverige. Mens i nord kommer man inn i Aurskog-Høland og Akershus fylke, man skal lete lenge etter mer idyllisk sted for et løp. Bakgrunnen for arrangementet, var at man i 2005 ville arrangere et løp i forbindelse med 100-årsmarkeringen for Unionsoppløsningen med svenskene. Arrangementet var så vellykket, så man valgte å videreføre det i årene etter 2005.

Norsk og svensk arrangør

Siden opphavet til løpet var Unionsoppløsningen med vårt broderfolk i øst, var det naturlig at man i 2005 inngikk et samarbeid med svenskene. Det er norske Rømskog IL og svenske Boviken, som står som arrangører.

Norsk og svensk arrangør
Norsk og svensk arrangør

Dette er en oppgave de virkelig takler med glans, det viser de stadig økende deltakertallene. Det er ofte slik at dette er et løp man kommer tilbake til, det er noe med rammen rundt det hele og ikke minst vertskapet.

Selv om Unionsmarathon på Rømskog er blitt større, så er det fortsatt som små å regne. Dette gjør noe med hele løpet, det blir mer intimt enn det blir med de store løpene.

Kontrollmålt

Alle distansene i løpet er kontrollmålt, distansene vi snakker om er: Maraton, halvmaraton, 10 kilometer og barneløp. Selv var jeg med på 10 kilometerløpet.

Start og mål på Kurøen

Man oppdager allerede ved ankomst start- og målområde hvilken naturperle dette er, Kurøen er et bygdetun og kultursenter for Rømskog kommune. Under løpsdagen, er det sekretariat samt premieutdelinger der. Det er også salg av kaffe og kaker, jeg mener også å huske at man får kjøpt rømmegrøt der. Kanskje ikke den beste kosten før en maraton, men kanskje etter målgang.

Om det er første gangen man besøker Rømskog, så vil man nok ganske sikkert legge sin elsk på denne bygda. Om man tar utgangspunkt i Oslo, er det ikke mer enn en drøy times kjøring.

Campingplass
Campingplass

Campingplass

Det finnes en flott campingplass, denne ser man skiltet like ved innkjøringen til Kurøen. Man kan jo kombinere en ferie eller helg på Rømskog med så mangt, en tur over til Sverige er heller ikke så dumt. Til Tøcksfors bruker man cirka 30 minutter, her finnes det shoppingsenter.

Folkefest

Om man ikke har til hensikt å være med å løpe, kan uansett ta seg en tur opp til Kurøen og være med på folkefesten. Store deler av den lille kommunen stiller opp denne helga, det er litt dette jeg mener med fordelen med slike mindre arrangement.

Jeg tror jeg nok for egen del, ganske så sikkert vil være med på Unionsmarathon flere ganger. Det begynner å bli noen år siden sist jeg var med, men den ligger i alle fall som en av mine favoritter.

Underlaget er både grus og asfalt, man løper hovedsakelig rundt den vakre Rømsjøen. Absolutt å anbefale å prøve seg, tror ikke dere vil angre, og ordmesterskapet kan være neste skritt.