Ultraløp

Jeg har nok alltid hatt sansen for litt ekstreme ting, ikke det at jeg har gjort så mye ekstremt selv. Men de som virkelig gjør ekstreme ting, har jeg stor respekt for. Etter min egen mening og oppfatning, har jeg etter mine egne ambisjoner gjort ekstreme ting. Men når man ser hva andre presterer, kommer jeg nok langt bak i så måte med mine egne prestasjoner. Denne gangen handler det om Ultraløp, dette er noe som ikke har eksisterte i Norge i veldig mange år. Her blir maraton å regne som en søndagstur, la oss se litt nærmere på dette.

Forskjellige typer ultraløp

Man kan dele inn ultraløp i 2 kategorier, distanseløp og tidsbestemte løp. Så hva er forskjellen? La meg aller først si kravet hva kravet er for at det kan kalles for et ultraløp, den er kort og godt at det er lenger enn 42 195, altså lenger enn en maraton. Distanseløpene er slik vi er vant med fra andre type løp, første deltaker i mål vinner. Men når det gjelder tidsbestemte løp er det annerledes, her er det bestemt hvor lenge man skal løpe. Det er den som har løpt lengst innen eksempelvis 6 timer som vinner, men kan også være helt opp til 24 timers varighet. Det står det respekt av! Det står ikke mindre respekt av distanseløpene, som ofte er 50 eller 100 kilometer. Her gjelder det å ha solid løpserfaring og ikke minst gode sko.

Forskjellige typer ultraløp

Bergen Ultra

Dette er en av de mest kjente ultraløpene i Norge, og også en av de eldste. Tidligere het dette løpet Troll-løpet, men endret i 2006 navn til Bergen Ultra. Av andre kjente ultraløp, kan det nevnes: St.Olav Ultra i Trondheim, Rallarvegsløpet over Hardangervidda, Eidsvoll 6-timers på Romerike og Bislett 12 & 24-timers. Noen nykommer er det også, i Tromsø har man kommet i gang med Tromsø Mountain Ultra. Dette ble første gang arrangert i 2012, mens trønderne kom med Undheim-6-timers i 2010.

Hvordan type mennesker er det som løper slike løp?

Her finner man alle aldergrupper og begge kjønn, det er ikke noe som særpreger en ultraløper. Det er jo en selvfølge at man må være glad i å trene, og ha gode knær og rygg. Men utover det, finner man folk fra alle samfunnslag på startstreken.

Hvordan type mennesker er det som løper slike løp?

Bislett 24-timers

Dette er et innendørsløp, det arrangeres i november og det er 12.gang i 2018. De 2 siste årene har Romerike Ultraløperklubb stått som arrangør. Det er 3 alternativer på Bislett

  1. 100 miles, noe som tilsvarer 295 runder eller 161.070 meter
  2. 12-timers
  3. 24-timers

Det er med andre ord solide distanser vi snakker om, 100 miles er nesten 4 helmaraton. Jeg for min del er helt sikker på at jeg ikke skal bli noen ultraløper, jeg har løpt nok til å vite at dette ikke passer min kropp. Men det er mange som virkelig legger ned all sin tid på denne sporten, og den har som nevnt tidligere vokst enormt de siste årene. For meg holder det lenge med 10 kilometer.