Sport, Sqush

Sport, Sqush

Squash er en type sport der man spiller med en spesiell racket og ball egnet for squash-spill – man har også egne squash-baner. Ballen som brukes er mykere enn for eksempel en tennisball. Squash foregår innendørs på baner med 4 vegger. Dette spillet er egnet for 2 personer, men man kan også spille 4 personer i doublekamper. Dette er en veldig fysisk krevende sport, og det er lett å forbrenne kalorier i denne sporten.

Ballen slås mot en vegg, og må også slås innenfor de oppgitte linjene. Man slår ballen direkte mot veggen eller via en annen vegg, og motstanderen må slå tilbake på samme måte før den treffer gulvet for andre gang. Et squash-spill består gjerne av 3 eller 5 spill.

Squash sies å ha oppstått i England på 1800-tallet, og i Norge så har vi Norges squashforbund som er etablert i 1978. Sporten er ikke en del av det olympiske programmet, på grunn av de fysiske begrensningene i forhold til bane, popularitet, og at det er vanskelig for publikum å følge spillet. Det første Norgesmesterskapet i squash ble arrangert i 1978. Squash beskrives som et hurtig sjakkspill, det er en av de sunneste sportene og har også god effekt på kondisjon, utholdenhet, smidighet, styrke, skaderisiko og forbrenning. I Norge så blir det avholdt NM i squash hvert år, både i juniorklasser, seniorklasser, veteraner og lag, for både gutter og jenter.

Norges beste squashspiller

Norges beste squashspiller
Norges beste squashspiller

Kim Are Killingberg er Norges beste squashspiller og har også vunnet flere Norgesmesterskap både individuelt og som lag, i tillegg så har han deltatt internasjonalt i VM. Idrettsstjernen forteller at dette er en utmerket sport med høyt adrenalin, tempo og puls, som passer for personer som liker dette. I følge forskning så er squash en av de sunneste idrettene i verden og har god helsegevinst. Idretten har høy forbrenning av kalorier, den gir bedre styrke og utholdenhet når det gjelder underkroppen, rygg og mage får bedre fleksibilitet, og også overkroppen blir trent – dette er altså en idrett som trener hele kroppen!

Squash har høyere intensitetsnivå enn badminton og tennis og scorer høyt på kaloriforbrenning og muskulær utholdenhet. Idretten scorer lavest på skaderisiko, på grunn av korte og raske bevegelser som kan gi skade i kne og ankler – dette er forsket på av fysiologiske eksperter. Det blir anbefalt å bruke stabile og flate sko i idretten. Killingberg mener at alle bør prøve squash fordi det er en enkel idrett som er lett å like, men at det kan ta tid å faktisk mestre den. I tillegg så mener han at sporten passer for alle personer på ulike nivåer.

Squash er en sunn sport og det er viktig å kombinere lek og idrett og at man har det gøy når man trener. Fysisk aktivitet er viktig og man bør begynne med sine interesser og hva som føles naturlig og fysisk komfortabelt. Det er mulig å velge nivå på idretten, og man trenger ikke å ha ambisjoner om å drive på toppnivå for å kunne begynne med for eksempel squash.