Slik kan du få gode resultater

Hvilke mål man setter seg, er jo veldig individuelt fra person til person. Selv har jeg satt meg mine egne mål, som jeg har vært stolt over å nå.

Slik kan du få gode resultater

Det er ikke alltid man klarer å nå målene man setter seg, og det er jo så mye som kan ødelegge for planene man har. Men om alt går etter planen, og motivasjonen er der – ja da skal det mye til om man ikke klarer å komme i mål. Men det er så klart viktig å sette seg realistiske mål, om målene ikke er oppnåelig – blir det ikke mye motivasjon og glede ut av det heller.

Mange faktorer som spiller inn på resultatene

Mange faktorer som spiller inn på resultatene

La oss bare slå fast med en gang, fremgang og gode resultater kommer ikke av seg selv. Men selv med et godt treningsopplegg, så kan det være at man ikke har den fremgangen man ønsker seg. Det trekkes frem 3 viktige faktorer, som er særdeles viktig for idrettsutøvere. Det er summen av disse, som avgjør om dy lykkes eller ikke. Og i tillegg til disse 3 mest viktige faktorene, er det så klart en rekke rammebetingelser som spiller inn. Tid, økonomi, skole/jobb, privatliv, osv.

 • Miljøet og kretsen man trener i, det er viktig med dyktige folk rundt seg. Både med tanke på utøvere, og ikke minst trenere. Dette med trenere, er for de som er på høyere nivå. På mosjonistnivå, er det ikke vanlig mer trenere. Men det kan jo være aktuelt med en veileder, for eksempel på treningsstudio.
 • Planlegging, dette inkluderer både trening og konkurranse
 • Egen tro på fremgang og resultater, på godt norsk kalles vel dette å ha troen på seg selv. Dette er langt mer viktig, enn hva man egentlig er klar over.

  Viktige elementer i den fysiske treningen

  Greit da er vi enige om at selvtilliten, er viktig. Det gjelder på alle nivå, selv de beste kan slite med dårlig selvtillit.

  • Jevnlig langturer
  • Styrketrening
  • Intervalltrening
  • Restitusjonstrening
  • Hurtighetstrening
  • Rask distansetrening rundt anaerobe terskel

   

  Langturer

  Som jeg var inne på tidligere, er det vktig å trene på det man skal bli god på. Med langtur, så mener jeg 90 til 120 minutter. For de som trener til maraton, kan dette med fordel økes noe. Ukentlig bør man ligge på 1-2 langturer, og det gjelder faktisk fra 800 meter og oppover. Noe av poenget med mange nok langturer, er at man også får trent opp hjertet til å bli permanent belastet over tid. Dette bidrar også til en bedre kondisjon, så lenger man har en jevn aerob belastning. Det er de som hevder at dette ikke er nyttig trening, gjør noe feil mener de som bruker denne treningsformen jevnlig.

  Lytt til kroppen

  Det er viktig at man lytter til kroppen, selv om man følger et treningsprogram så kan det være at man må justere. Pluss at man legger inn hviledager, det trenger kroppen etter perioder med mye trening. Lykke til med å komme i bedre form!