Motbakkeløp

Dette er noe jeg har prøvd meg på noen ganger, da jeg tidligere syklet mye og ville trene en del løping for å styrke kondisjonen min. Jeg fant raskt ut at motbakkeløp var noe som fungerte bra for meg, da man bruker mange av de samme musklene som på sykkel. Det er veldig viktig med mye oppvarming, for når løpet starter er det ikke tid til å løpe seg varm. Det er rett på stigning med en gang, og det aller meste av løypa går rimelig raskt opp i høydemeter.

Gammel tradisjon

Allerede på 1000-tallet ble det arrangert motbakkeløp, det skjedde i Skottland i regi av Kong Malcolm Canmore. Bakgrunnen for at han arrangerte løpet, var for å finne den beste til å løpe som budbringer for han. Litt spesiell og artig historie, som jeg for min del aldri har vært klar over.

Det skulle gå mange år før det skjedde noe mer, i alle fall hva som er kjent og dokumentert. Løpet til Kong Malcolm Canmore ble arrangert i 1050, og først på 1800-tallet kjenner man til tilsvarende løp.

Da var det bondestanden som arrangerte slike løp, for å måle styrke, utholdenhet og hurtighet. Det var gjerne i kombinasjon med kast av tunge gjenstander, sprint og bryting.

Etter denne tid har løpene og formen utviklet seg, det flyttet seg også over til vanlige amatørløp etter hvert.

En videreføring av nordmenns fjellvaner

Det å gå i fjellet, er noe vi nordmenn har likt i alle tider. Vi har lange tradisjoner på dette, og mange mener at motbakkeløp er en videreføring av det å oppsøke fjelltopper i mer tradisjonell stil. Det er noe eget ved å bestige fjelltopper, eller andre høydedrag.

Vi skiller oss ut fra utlandet, i Norge er det ikke uvanlig med løp med opp til 15% stigning. Mens det i utlandet ligger på rundt 10%, men dette har nok sammenheng med at vi har mye bratt terreng i Norge.

Stor økning siden 2001

På 1980-tallet hadde vi kun noen få motbakkeløp, men fra 2001 har det økt kraftig. Det ble raskt arrangert mer enn 100 løp, fra beskjedne 7 løp tidligere. Tallet er hentet fra 2009. Etter denne tid har det kommet ytterligere flere løp, både store og små. Det betyr at det i gjennomsnitt har kommet 10 nye løp i året, i perioden 2001 til 2009. Motbakkeløp er faktisk den idretten i Norge, som vokser raskest.

Det er løpere på alle nivå, alt fra mosjonister til eliteløpere. Men man bør nok ha litt grunntrening i bunnen, et tips kan være å starte med litt lettere løp slik at løpsformen bygges opp gradvis.

Terminlister

Det ligger mye opplysninger om de forskjellige løpene på kondis.no, her kan man sjekke hvilke løp som kan være aktuelle. Det er mye å velge i, og ikke kast deg med på de tøffeste og hardeste løpene i begynnelsen.

Husk at dette er en meget spesiell sport, man kan være en topp løper men allikevel gå på en smell i motbakkeløp.

Det er ikke til å legge skjul på at lett kroppsvekt er en fordel, det blir nesten som de beste klatrerne i sykkelsporten.