Maratonløp i Norge

Løping har blitt svært populært i Norge de siste årene, det gjelder generelt alle distanser. Men det man også ser er at langløpene, har hatt en betydelig økning. Vi snakker da om fra halvmaraton og opp til ultraløp, personlig synes jeg det holder lenge med halvmaraton. De som løper maraton, reiser ofte rundt i landet for å løpe. Norge begynner å få mange løp, jeg tenkte at vi skulle se litt nærmere på noen av dem.

Maratonløp i Norge

Oslo Maraton

Oslo Maraton er det største maratonløpet i Norge, det ble arrangert første gang i 1981. I dag heter løpet BMW Oslo maraton, og arrangeres av Sportsklubben Vidar. Det er ikke bare maraton, eller helmaraton som det også blir kalt som inngår i BMW Oslo maraton. Her har man muligheter for også å velge 10 kilometer og 3 kilometer, mens barna har et eget løp. Med andre ord, valgmulighetene er mange. Oslo Maraton har opplevd både opp- og nedturer, det var noen år på 1990-tallet at løpet ble avlyst på grunn av lav deltakelse. Men de senere årene har de opplevd en stor økning, på lik linje med mange andre løp.

Kongsvinger Skogsmaraton

Det er ikke bare asfaltgater som benyttes til å arrangere maratonløp, det finnes faktisk 2 skogsmaratonløp i Norge. Her er det naturlig nok lite asfalt, kun et par kilometer på slutten av løpet. Starten går ved Politihøgskolen utenfor Kongsvinger by, ved Sæter gård. Jeg har selv løpt halvmaraton her, jeg kan derfor garantere at Kongsvinger Skogsmaraton er et arrangement som virkelig leverer. Traseen er kupert, mer enn det man ofte opplever på en vanlig gatemaraton. Men til gjengjeld er det mykere underlag, hovedsakelig skogsveier med grusunderlag. Men det er også noe stiløping, dette føles behagelig og er langt mindre belastende enn asfalt.

Mange drikkestasjoner og flotte premier

I tillegg til å være et solid og godt planlagt arrangement, er Kongsvinger Skogsmaraton kjent for at her skal man i alle fall ikke gå tom. Det er satt opp en rekke drikkestasjoner langs løypa, det er også mulighet for en banan på en del av dem. Det er også flotte deltakerpremier, ofte gitt av sponsorer for løpet. Det gjelder det samme med Kongsvinger Skogsmaraton, som for en del andre løpsarrangement rundt i landet, nemlig oppturer og nedturer. Men etter at løpsbølgen virkelig kom for noen år siden, så har pilene bare pekt oppover for dette flotte arrangementet i Hedmark.

Mange drikkestasjoner og flotte premier

Nordmarka Skogsmaraton

Dette er navnet på det andre Skogsmaratonløpet, dette er naturlig nok betydelig større. Dette starter like ved Sognsvann i Oslo, hit tar men seg lett med blant annet trikk fra Oslo sentrum. Sognsvann er en av Oslos perler, det samme kan man si om hele Nordmarka egentlig. I fjor innførte de også halvmaraton i dette arrangementet, noe som gjorde at antall deltakere økte voldsomt. Det er nok riktig å kunne tilby halvmaraton, for det er jo en kjent sakt at helmaraton er i det lengste laget for en del løpere.

Vil skrive mer om løp i Norge, blant annet Fjellmaraton. Som dere forstår, det er nok av valgmuligheter for den som vil.