Maraton

Det er mange idretter som imponerer meg, men jeg må si at maraton kommer høyt opp på listen min. Jeg har selv noe løpe erfaring, men det lengste jeg løp i min karriere var halvmaraton. Jeg er derfor desto mer imponert over de som fullfører maraton, for jeg må innrømme at jeg var ganske kjørt etter halve distansen. Hvordan startet det hele? Hvem i all verden var det som kom på en slik ide?

Maraton

Litt av historien bak

Vi må faktisk tilbake til år 490 før Kristus, og slaget ved Marathon i Hellas. Det var en kurer som løp fra Marathon til Athen, for å kunngjøre at de grekerne hadde seiret over Persia. Men det finnes også en annen versjon, nemlig at en kurer sprang fra Athen til Sparta. Det gjorde han for å be om assistanse før slaget. Det er nok førstnevnte historie som mest sannsynlig er den korrekte, historien forteller videre at kureren døde på stedet etter at budskapet var overbrakt. Det som er litt merkelig, er at 42 195 meter ikke er den eksakte avstanden som han skal løpt. Opp gjennom årene har maratonløp hatt en lengde fra 40 000 meter opp til 42 750 meter, men har i mange år nå vært 42 195 meter som et internasjonalt mål for distansen. Det var en del år differanse på antall meter som ble lagt til grunn for en maraton, men i 1921 bestemte Det Internasjonale Friidrettsforbundet seg altså for 42 195 meter. Første gangen de løp 42 195 under et OL, var i London i 1908. Men det tok en del år før den var endelig og i bruk verden over. Under EM i friidrett i Oslo i 1946, ble maraton løpt med 40 200 meter.Vi vet jo at ordet maraton ofte brukes i andre sammenhenger enn løping også, det er ofte brukt om det er noe som er krevende og langvarig.

Verdensrekorder

Maraton er en stor sport verden over, men for å kunne hvede seg i toppen både nasjonalt og ikke minst internasjonalt, kreves det naturlig nok mye. Det er Dennis Kimetto fra Kenya som er verdensrekord innehaver, med knallsterke 2.02.57. Denne rekorden ble satt i 2014 i Berlin. På kvinnesiden er det britiske Paula Radcliffe som troner på toppen, løpet fant sted i London i 2003. Norgesrekordene er ikke veldig langt bak, med tanke på hvor langt man løper. Den lyder på 2.05.48 for menn og 2.21.06 for kvinner. Det var Sondre Norstad Moen som satte den mannlige rekorden så sent som i 2017, mens den kvinnelige rekorden tilhører Ingrid Kristiansen tilbake til 1985.

Verdensrekorder

Maraton verden over

Det er ikke tvil om at det er en stor sport på verdensbasis, det arrangeres årlig både store og små maratonløp. Det finnes noe man kaller for «World Marathon Majors» Dette er en paraply som samler de 6 største, eldste og mest prestisjefylte maratonløpene verden over. Løpene det er snakk om er «World Marathon Majors» Boston, London, Chicago, New York, Berlin og fra 2013 også Tokyo.