Hvordan bli en god langdistanseløper

Jeg har noe løpserfaring fra den man kaller for langdistanseløping, men noen rutinert løper kan jeg nok ikke kalle meg. På min løps-CV står det fem løp med distanse på 10 kilometer, og opp til halvmaraton. Med andre ord ikke noen lang merittliste, jeg må nok innrømme at jeg trives best med kortere løp. Motbakkeløp derimot, er noe jeg har sansen for. Dette kommer nok først og fremst av at jeg er ganske lett i kroppen, noe som så klart er en stor fordel spesielt i den type løp. Men la oss se litt på hva ekspertene, anbefaler av treningsopplegg – for å bli en god langdistanseløper.

Ikke noen ny treningsstruktur

Ikke noen ny treningsstruktur

Metoden eller strukturen som jeg skal fortelle om, er slett ikke noen nyhet. Den ble brukt spesielt mye, av løpere fra Australia, New Zealand og Storbritannia – allerede for 50-60 år siden. Det som er essensen med denne måten å trene på, er at det er mengdetrening som står i fokus. Og da tenker jeg på antall kilometer, og ikke minst nok langtrening. Jeg har alltid hatt troen på at man må trene, på det man skal bli god på. Skal man bli en god langdistanseløper, ja da er det jo lange treningsløp som gjelder. Det er ikke mer vanskelig enn det, men så klart det kommer noe i tillegg også.

Gammel metode men mer modifisert i dag

Gammel metode men mer modifisert i dag

For de av dere som er litt kjent med store navn innen langdistanse, kan jeg nevne at løpere som John Walker, Brendan Foster og Ron Clarke – hadde suksess med å trene på denne måten. Noen hevder at man i dag ikke ønsker å trene på samme måte, eller at man rett og slett ikke har troen på den. Hvorfor det er slik, er det ikke lett å gi noe svar på.

Ny teknologi og vitenskap

Om det er riktig å kalle det vitenskap er jeg usikker på, men la oss i alle fall kalle det kunnskap da. I tidligere tider var man ikke så opptatt av detaljer, og ikke minst variasjon i treningen. Slik er det ikke i dag, og dette er jo en endring i riktig retning. Kroppen trenger variert treningen, bare man ikke glemmer hovedfokus og målet med treningen. Med dagens kunnskap og teknologi, er det langt lettere å legge opp gode treningsopplegg. Restitusjon var et fremmedord på 1960-tallet, mens det i dag er en viktig del av treningsopplegget for alle som driver med idrett. Eksempler som i dag brukes som restitusjon er; sportsdrikker, badstue, isbad osv. Massasje og fysioterapi, er også noe som brukes ofte – gjerne etter perioder med harde treningsøkter over tid. Bruk av pulsmålere er også veldig nyttig, noe som så klart ikke var noe alternativ for en del år tilbake. Man kan si at treningen er blitt mer effektiv, siden man har fått slike hjelpemidler. Senere skal vi se mer på treningsopplegg for langdistanse, og husk er finnes det ikke noe fasitsvar. Men det som har fungert bra for andre, kan i alle fall være smart å teste ut.