Fjellmaraton

Mange er kanskje ikke klar over at det faktisk arrangeres maraton i fjellheimen, det er ikke med denne type maraton som med andre. Her er det så klart mange meter over havet, noe som gjør at luften er tynnere. Tynn luft er som kjent mer fysisk krevende, enn luften i lavlandet. Men en fordel er den rene fjelluften så klart, samt mer mykt underlag enn asfalt. Ganske mange har faktisk blitt bitt av basillen, fjellmaraton er en naturopplevelse.

Beitostølen

Neste år, altså i 2019 arrangeres Fjellmaraton på Beitostølen for 40. gang. Dette er med andre ord ikke noe nytt arrangement, på lik linje med en del andre arrangører tilbys det også her forskjellige distanser. Beitostølen er for mange kjent for et flott vintersportssted, men som dere forstår så er det også aktiviteter her i sommerhalvåret. Løpet arrangeres i juni hvert år.

Beitostølen

Hardangervidda maraton

Dette er et løp for dem som synes at 42 195 meter ikke er nok, men som kunne tenke seg noen meter til. For maratondistansen her er på 44,9 kilometer. På halvmaraton har de også plusset på noen meter, så da må man løpe 24,9 under Hardangervidda maraton. Det er start i Eidfjord og Måbødalen, alt etter hvilken distanse man velger å løpe. Mål er i Øvre Eidfjord.

Løpet som har alt

Løpet som har alt

Her er det alt fra de tøffeste motbakkene, myrer som må forseres, dalsøkk. Det er ikke til å legge skjul på at dette er et løp som krever mye av deltakerne, så det er ikke å anbefale å starte her uten erfaring og et solid treningsgrunnlag. Slik er det bare, enkelt og greit. Hardangervidda Maraton er for viderekommende, helt klart. Vinneren fra 2015 var helt målløs etter han kom i mål, ja han kalte det for vanvittig. Vinneren vi snakker om heter Tommy Haga, han løp på tiden 3,43,53 noe som også er løyperekord. Dette året var det 250 deltakere som fullførte løpet. Silje Rafaelsen vant dameklassen samme år, på tiden 4,36,12. Forholdene var særdeles tøffe, det hadde kommet mye regn de siste dagene før løpet. Dette gjorde spesielt myrpartiene ekstra våte og tunge, Silje vant også 2014-utgaven av løpet. Siste deltaker i mål, brukte litt over 8 timer, så det er store variasjoner på nivå kan vi forstå.

Vakkert men knallhardt

Det sies at dette er den hardeste maratondistansen i Norge, men som de også sier, det er den vakreste også. Simadalen er navnet på den bratte dalen opp til fjellet. Da man kommer opp på Hardangervidda, ser man den vakre Hardangerjøkulen og Vøringsfossen.

14 nasjoner

Det sier jo ikke så rent lite, det kommer deltakere helt fra Sør-Afrika for å løpe dette løpet. Totalt sett i 2015 var det deltakere fra hele 14 nasjoner, blodslit og vakker norsk natur er tydeligvis noe folk verden rundt trakter etter. Det er nok helt klart best å starte med halvmaraton, på den måten kan man få en litt mildere smaksprøve på hva dette handler om. Eller om man velger andre fjellmaraton først, dette er bare ment som et tips som jeg tror det kan være smart å ta med seg.