Birkebeiner – arrangementene

Jeg har ved en annen anledning, skrevet en del om Birkebeiner-arrangementene. Selv har jeg kun erfaring med Birkebeinerrittet, men skulle gjerne prøvd med både på Birkebeinerrennet og løpingen. Jeg synes det er flott at slik gamle arrangement, fornyes og tilpasser seg utviklingen og tilbyr det folk vil ha. Vi vet at Birkebeinerrennet, er den eldste og kanskje mest prestisjefylte delen av disse arrangementene. Men det at arrangøren etter hvert kom med tilbud innen løp og sykkel, har vi jo sett med all tydelighet suksessen med. Tidene har blitt slik, at det ikke lenger holder med et kjent navn og godt rykte. Det å tenke nytt og hele tiden se etter potensiale i arrangementene, er viktig for å stadig tiltrekke seg deltakere. Vi skal nå se litt på hver gren innen Birkebeiner-arrangementene.

Birkebeiner – arrangementene

Birkebeinerrennet

«Verdens fineste skirenn over fjellet» ja dette blir ofte Birkebeinerrennet sett på som, i alle fall om vi skal tro arrangør og deltakere. Jeg synes ikke det er noen grunn til å betvile denne påstanden, og mange tusen skiløpere kan jo ikke ta feil. Neste år arrangeres Birkebeinerrennet for 82.gang, og dato for arrangementet er 21.mars 2020. Du skal tilbakelegge 54 km i klassisk stil, med en sekk på 3,5 kilo. Starten går på Rena i Østerdalen, og på vei over til Lillehammer passerer du ikke mindre enn tre flotte fjellpartier. Det er 16 års aldersgrense for å delta.

Birkebeinerrittet

I forhold til Birkebeinerrennet, er Birkebeinerrittet som en nybegynner å regne. I 2020 arrangeres rittet for 28.gang, og samler tradisjon tro mange tusen ivrige syklister. Det at det er en sykkelfest, er ikke å ta for hardt i.Løypa er på 86 kilometer, og går på lik linje med Birkebeinerrennet – fra Rena til Lillehammer. Det at det er et MTB-ritt, sier seg kanskje selv da trasèen ligger i fjellpartiet mellom Østerdalen og Gudbrandsdalen. Målpassering finner sted ved Håkons Hall, kanskje et kjent sted med sin historie fra OL på Lillehammer i 1994.

Birkebeinerrittet

Kravet om 3,5 kilos sekk på ryggen, er det samme her som på rennet. Det fine med Birkebeinerrittet, er at det passer alle nivå syklister – enten man sykler i eliteklassen eller er mosjonist. Aldergrensen her er ett år høyere enn i.

Birkebeinerløpet

Dette er et enda nyere arrangement enn Birkebeinerrittet, i 2010 arrangeres det for 23.gang. Det er 21 kilometer med flott og variert skogsterreng som venter deg ute i denne løpstraseen. Underlaget varierer mellom sti, kjerrevei, gressunderlag og sykkel traseer. Start og mål er på Lillehammer, nærmere bestemt start på Birkebeiner skistadion – og målgang ved Håkons Hall. Aldersgrense på Birkebeinerløpet er 16 år, altså den samme som for Birkebeinerrennet.

Mange varianter og valgmuligheter

Birkebeiner-arrangementene, har forskjellige varianter innen sine sportsgrener. For å få mer opplysninger av hva som finnes av muligheter, vil jeg anbefale dere å lese arrangørens hjemmeside – her ligger alt av relevant informasjon alltid oppdatert.

Jeg kjenner på at jeg er litt lysten på å prøve meg som Birkebeiner igjen, da det begynner å bli ganske så mange år siden jeg tok veien over fjellet sist gang.